Tlf. 40878126
Indkøbskurv:0 Enheder DKK 0,00
Opskrifter
Langtidshævet ølandshvedebrød

10 g gær
9 dl vand
1 dl surdej

30 g salt
1000 g fint Ølandshvede
200 g fuldkorns Ølandshvede

Gær opløses i vandet, surdej tilsættes og til sidst mel. Det hele æltes godt, og gerne på køkkenmaskine i ca 30 min. (til du kan lave glutenprøve) Dækkes til og stilles i køleskab i mindst 24 timer (Vors står gerne i ca. 48 timer).

Dejen deles derefter i 2 store brød. Den skal ikke æltes, men bare deles og formes, og brødene kommes i hævekurve, der er godt drysset med mel.

Ovnen tændes på fuld styrke ( 250 gr) og en plade varmes med op, det kan være en bagesten eller en plade fra ovnen. Brødet bages til det lyder hult. Brug evt. stegetremometer til at måle inder-temperaturen, der skal være 95 grader.

 


 

 

 

 

Rugbrød

1. dag

1. skål
575 g rugmel
375 g knækkede rugkerner
300 g surdej
9 dl vand
2 spsk salt

2. skål
800 g kerner (rugkerner eller andet)
1 hvidtøl

Blandes og dækkes til. Kernerne skal trække i 12-24 timer. Frisk samtidig surdejen op 12-24 timer inden brug.

2. dag
Bland kerner og dej sammen og tag 300 g dej fra, som gemmes til næste gang.

Dejen kommes i to forme og hæver til der kommer lufthuller i overfladen.

Bages v/180° i 75 min.


 

 

 

 

 

 

Scelin pizzabund

300 g. scelin
200 g. groft ølandshvede
1/2 spsk salt
10 g. gær
2 spsk oliven olie
3 dl. lunken vand

Gæren opløses i vandet. Tilsæt derefter mel, salt og oliven olie. Bland det sammen og tilsæt evt. mere vand. Ælt dejen grundig i 10-15 min. til den er smidig og elastisk. Lad den hæve tildækket i et par timer eller natten over ved stuetemperatur. Dejen deles i 3-4 dele og rules ud.

Fyld efter eget valg.

 


 

Forums fødselsdagsboller

25 g. gær
2 dl. lunken vand
2 dl. mælk
100 g. smeltet smør
1 æg
2 spsk. sukker
1 tsk. groft salt
1 tsk kardemomme
Revet skal fra 1 citron
Ca. 850 g scelin

Opløs gæren i vand og mælk. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt til dejen er glat og slipper skålen. Derefter skal dejen hæve i ca. 1-1,5 time. Form derefter bollerne og lad dem efterhæve ca. til dobbeltstørrelse. Pensel med æg og bag ved 200 grader i ca. 15-20 min.

 

 

 

Go'Morgen boller

1 l vand
15 g gær
4 tsk salt
1 dl olivenolie
850 g fint Ølandshvedemel
200 g rugmel
Drys med kerner, kornflager eller sesamfrø

Rør dejen glat på maskinen. Dæk skålen med film og stil den i køleskab natten over.

Dyp en ske i vand og tag en skefuld, vend den i det drys som du ønsker at bruge. Stil den på en plade med bagepapir. Bages ved 250 grader i ca. 10-15 min.
 


 

Salat med ølandskerner
og granatæble

Udblødte ølandskerner (lægges i vand i ca. 8 timer - gerne mere)
Blandes med olie/eddike dressing og trækker ca. en time.

Øvrige ingredienser:
Skvalderkål
Granatæble
Feta/Parmesan
Grøn salat
Soltørrede tomater
Forårsløg


                                                                                                              

Salat med perlebyg

1,5 dl perlebyg
3 dl vand

Perlebyggen skylles grundigt og hælles i gryden med vand. Kog byggen op og skum af. Kog vidernei 20 min på lavt blus indtil de har suget al væsken til sig. Tag gryden af varmen og lad det stå i 10 min. under låg.

Øvrige ingredienser:
2 æbler
4 stænger bladselleri
50 g feta eller gede ost
0,5 bundt let plukket mynte
0,5 bundt let plukket basilkum

Marinade:
0,5 dl. æbleeddike
1 dl olivenolie
Salt og peber

Æbler og selleri skæres i tynde skiver og vendes i marineden. Derefter tilsættes feta, mynte og basilkum. Afkøl byggen let inden den vendes sammen med resten af salaten og afkøles derefter helt.

Smag evt. til med honning og eddike.
 


 

Ølandsboller med rug

1 l koldt vand
15 g gær
4 tsk. salt
1 dl solsikkeolie
150 g svedjerug
100 g Groft Ølandshvedemel
800 g fint Ølandshvedemel
Drys med kerner, kornflager eller sesamfrø

Ingredienserne røres godt sammen i hånden eller på maskine til den er blød og glat. Dæk skålen til med film og sæt den i køleskabet til næste dag.
Dyp en ske i vand og tag en skefuld dej og vend den i drys. Sæt bollerne på en plade med bagepapir og bag dem ved 250 g til de er gyldne og faste.


 

Ølandsperlegrød

3 dl ølandsperler
1,5 l mælk eller vand
1 tsk salt

Skyl perlerne grundigt i koldt vand. Kom perler og mælk/vand i gryden og kog under jævnligt omrøring i ca. 45 min for svag varme. Smag til med salt. Server evt. grøden med en frugt kompot.


 

Perledessert med rababer kompot

1,5 l kold Ølandsperlegrød (uden salt)
1,5 dl fløde pisket til skum
Sukker og vanillesukker efter smag

200 g rabarber skæres i små stykker og kommes i en grunde med 1 dl sukker . Det bringes langsomt i kog og koges til rabarberne er møre.